Как да си направим комбуча? Пълен наръчник със снимки

Как да направим комбуча чай у дома - mashterka

Какво е комбуча?

Датираща още от династията Ян в Китай, комбуча е ферментирала напитка която се прави от чай, захар и вода с помощта на гъба, наричана скоби – (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts) колония от полезни бактерии и дрожди, които се срещат навсякъде около нас. Скоби гъбата изяжда захарта и чая и произвежда всички тези полезни вещества, за които ще прочетете по-надолу.

Здравословна ли е комбучата?

Да, макар че няма научни изследвания, които да доказват, че комбучата може сама по себе си да лекува болести. Но считайки голямото количество полезни вещества в комбучата, може да заключим, че тя определено помага на тялото да се бори с възпаления и болести.

Комбучата влияе положително при:

 • Проблеми с храносмилателната система
 • Диабет
 • Възпаление на ставите
 • Запек
 • Затлъстяване

Комбучата също има и антивирусно и антибиотично действие. Тя подобрява жизнения тонус както и концентрацията.

Твърди се, че комбуча е много полезна, защото съдържа голямо разнообразие от витамини като витамин C, B1, B2, B3, B6, B9 и B12, както и голямо количество ензими като бета-глюкани, папаин, бромелаин и други.

Комбуча също съдържа различни киселини като оксалова, ябълчена, млечна, гликолова, оцетна и други, което я прави един невероятен коктейл от полезни вещества.

Мога ли да си направя комбуча без скоби гъба?

Да, възможно е, но препоръчваме да си направите комбуча порвоначално с помощта на гъба скоби преди да опитате да си направите комбуча ‘от нищото’.

Но все пак, за да си направите комбуча без гъба, трябва да си купите комбуча от магазина. Препоръчително е комбучата да бъде натурална, без допълнителни добавки като плодове и подправки (например портокал или джинджифил).

И така, вместо гъба скоби, използвайте около 200 грама от закупената от магазин комбуча на литър чай. Останалия процес е същия при направата на комбуча с гъба, който може да видите по надолу в статията.

От къде да намеря гъба за комбуча?

Гъба скоби може да намерите от групи във фейсбук, които са на тема здравословно хранене или ферментиране на храни. Друг вариант е да потърсите гъба скоби от онлайн пазар като OLX или ако живеете в държава, където има амазон.ком, от амазон,

Най-добрият и надежден вариант си остава от приятел който прави комбуча в къщи. Така ще получите и важни съвети за това как да започнете производството на своята домашна комбуча.

Как да си направим комбуча? Стъпка по стъпка

За направата на комбуча, ще ви трябват следните съставки:

 • Черен или зелен чай или друг чай, в който се съдържа никотин. Около 2 чаени лъжици. Препоръчително е чаят да е био, без добавени съставки.
 • Бяла захар, 120гр. на литър. Някои хора предпочитат
 • Стъклен буркан, който побира поне 1 литър течност
 • Марля и ластик, с които да покрием буркана
 • Тъмно и проветриво място без пряка слънчева светлина

Стъпките за направа на комбуча са:

 1. Сварете литър или два чай със захар, като спазвате количествата, описани по горе.
 2. Сипете готовия чай в добре измития буркан и го оставете да изстине до стайна температура. Оставете около 20% от буркана празен отгоре, за да може комбучата ви да диша.
 3. Добавете гъбата скоби (или комбучата, която сте купили от магазина) в буркана
 4. Поставете марлята с ластик или въженце върху буркана и го оставете някъде на тъмно.

Важно: не приготвяйте и не складирайте комбуча в пластмасови или метални съдове.

Отнема около 7-10 дни в зависимост от сезона и стайната температура. Ако ползвате купена от магазина комбуча вместо гъба скоби, тогава оставете буркана поне 2-3 седмици, не го клатете и бъркайте, за да може скоби гъбата да порасне.

Как да знам кога комбучата ми е готова?

След седмица, помиришете комбучата си, всеки има различно предпочитание относно колко кисела или сладка я обича, затова оставям решението на вас кога точно да консумирате своята комбуча или да продължите към втората ферментация.

Аз лично предпочитам комбучата по сладка, затова ако дори леко намирисва на оцет, продължавам към втората ферментация.

Важно: вашата скоби гъба трябва да е кремава на цвят, гладка с лек мирис на оцет, но определено не трябва да има лош вкус, на изгнило или мугъл. Ако мугъл се е образувал върху гъбата ви, хвърлете я, не е годна за ползване.

Втора ферментация на комбуча – време е за газиране!

След като скоби гъбата е изяла чая и захарта в буркана ви, е време да прехвърлим комбучата в шишета, в които ще престои още седмица. Ползвайте ситна цедка за да филтрирате комбуча чая си.

Стъклените шишета е добре да бъдат от вид, който може да се затвори лесно херметически (вижте снимките).

Премахнете скоби гъбата и или я използвайте повторно с ново количество чай със захар, или я складирайте в буркан с малко от готовата комбуча, където може да престои месеци.

Интересно: 

Как да запазим гъбите, които не ползваме? Хотел за скоби

 • Всеки път, когато направите нова комбуча, сипете 100гр. в буркана със старите скобита, така ще запазите ‘свежестта’ им за по дълго
 • Може да използвате многократно скобитата, до 10тина пъти, след това е препоръчително да използвате нова гъба.

Някои хора предпочитат да пият комбучата направо след първата ферментация, а други предпочитат да я направят газирана, като също добавят различни видове подправки и плодове, за да подобрят вкуса и.

Налейте комбуча в шишетата и сложете около 100гр захар на литър. Добавете плодове и подправки на вкус. Известни комбинации са:

 • Джинджифил с праскови
 • Портокал с лайм
 • Джинджифил с краставица
 • Лавандула с лимон и други.

Най-важното е да се забавлявате докато експериментирате, и сами да откриете комбинацията от вкусове, която най ви допада.

За оксидация на комбучата е препоръчително да ползвате стъклени буркани с пластмасова тапа. Така ако комбучата ви се газира прекалено много, пластмасовата капачка ще се пукне първа, а не стъкления буркан/шише.

Как да размножа своята скоби гъба?

Когато първата ферментация е готова, много често върху старата ви гъба ще има тънък слой новообразувана гъба, която може да ‘отлепите’ и да ползвате за направата на нова доза комбуча.

Друг начин да размножите своята гъба скоби е да вземете новообразувалата се гъба от своя комбуча хотел.

По колко комбуча е здравословно да се пие на ден?

Не е препоръчително да пиете повече от 200гр на ден. Особено ако комбучата ви е силно концентрирана. През лятото аз обичам да слагам вода или лед в комбучата си, за да я направя ‘по-лека’ за пиене.

Ако за пръв път започвате да пиете комбуча, започнете с по малко количества и градивно увеличавайте.

Няколко комбуча съвета от мен:

Винаги, когато започвам да правя нова комбуча, ползвам новообразувалата се гъба от комбучата, която съм ‘сготвил’ миналия път. Докато първата ми комбуча се газира за още 7 дни, херметически затворена в стъклени буркани, втората партида от прясна комбуча е на път да бъде готова.

Пробвал съм с нерафинирана захар, с кафява захар и с бяла захар, най-ми допада резултата с бяла захар.

Съветвам ви първоначално да не опитвате да си направите комбуча без скоби гъба. Резултатите при мен не бяха много добри от към вкус, а и отнема много време, докато гъбата ви се сформира сама. Най-добре потърсете от приятел или в някоя група за здравословно хранене във фейсбук.

Почиствайте съдовете, които ползвате много добре, скоби гъбата е единна колония от множество бактерии и дрожди, и външни тела и съставки могат да променят структурата и. Ако забележете мухъл или какъвто и да е странен цвят или мирис, изхвърлете гъбата и комбучата.

Запазете малка част от готовата си комбуча, за да я добавите към прясния си чай и гъбата скоби, когато започвате да правите нова партида комбуча.

Комбучата не се препоръчва за бременни майки, кърмещи или новородени деца.

Ако комбучата ви е престояла твърде много време, и е станала на оцет, можете да я ползвате точно за това: оцет!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *