Печени кюфтенца от леща

Здравейте : ) Коледа наближава!
Хората започнаха да подготвят украсите, да слагат лампичките и елхите, и да чакат със затаен дъх. Но преди да дойде този свят празник имаме коледен пост. Той започва от 15-ти ноември до 25-ти декември. А днешната рецепта е точно такава – постна! Също, не е традиционна и може да си я правите, когато си поискате. Бях ви споменала, че не съм професионален готвач, а експериментирам и ,ако нещо се получи сполучливо, споделям.Заглавието на статията ви е довело тук и вече знаете.
Печени кюфтета от леща” – Точно така!
Искам да подчертая ПЕЧЕНИ, а не пържени. Нали се опитваме да живеем по – здравословно. Но за “печените” вместо “пържени” храни ще ви разкажа следващия път!

 

Печени кюфтенца от леща

Съставки:

  • 500гр. леща (един пакет)
  • голяма глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 5 с.л. олио или зехтин
  • 2,5 с.л. сол
  • 2 с.л. кимион
  • 2 с.л. червен пипер (може една пушен и една не-пушен)
  • до 12 с.л. брашно (бяло или царевично)
  • до 150мл. от водата, в която я вряла лещата

Сваряваме лещата, след което си отделяме 150мл. от течността настрани.

Така изглежда течност от сварената леща! Трябват ни до 150мл. (това в буркана е около 600-650мл.)      

Нарязваме главата лук по на дребно, след което нарязваме и скилидките чесън – на две, на три. Слагаме лещата и луковите в една купа. Добавяме солта, кимиона, червения пипер, олиото.

Ще се отклоня леко и ще ви кажа, защо не слагам черен пипер. Колкото и вкус да придава на храната, която ядем, толкова е и НЕПРИЯТЕЛ на нашите черва. Черният пипер е един от факторите образуващи полипи и ракови образования в чревния тракт. За това избягвам да го използвам в храната, която готвя.

Но да се върнем към рецептата, за вкусните постни кюфтенца.

Почти всичко вече е в купата. С помощта на пасатор, смиламе/пасираме сместа. Не целим да стане на каша. Нека има някое друго парче лук. Ако сметнете, че ви е суха сместа добавете водата, която отделихме в началото.

От всяка вода, в която е варена бобена култура, се отделя известно количество белтъчини, което можем да използваме в последствие. В нашия случай, я използваме за спойка – като заместител на яйцето.Смесете добре и опитайте на вкус. Ако ви липсва нещо добавете. За мен тази консистенция е идеална. Ако и за вас е такава, добавете брашното. Крайният микс трябва да изглежда така :

Вземете, плоска тавичка, постелете хартия за печене. Включете фурната да нагрява отдолу и отгоре, и завъртете вентила на най – високия градус. Докато тя загрява, може да сложите лепкавите кюфтенца. Аз използвам лъжица за сладолед, за оформяне на топчето. Взимам от сместа и след това притискам топчето със супена лъжица, за да стане по – плоско.

Всяка фурна е различна, градусите им не отговарят много, за това не мога да ви кажа колко време би отнело да се изпекат. Проверявайте периодично, до моментът, когато от долна страна кюфтетата са приели кафеникава до златиста коричка. След, което ги обърнете, за да се изпекат и от другата страна.

От тази смес излизат около 40 – 45 кюфтенца. И вървят чудесно с кисел, постен сос. Утре ще ви споделя и за него.

Да ви е сладко!