Осъществиха ли се? – Проекти които могат да променят света към по-добро

Производство на био горива - Carbon Engineering Британска колумбия

Здравейте приятели,

Предполагам много от вас са чели за интересни идеи и проекти, които могат да променят бъдещето към по-добро. Било то зелена енергия, пречистване на океаните и въздуха или лекуване на неизличими болести. Но замисляли ли сте се какво се е случило с тези проекти сега? Осъществени ли са, или са забравени?
В тази статия ще добавяме проекти, на които сме се натъкнали и искаме да съберем на едно място, за да се върнем към тях след време и да проверим дали са осъществени или не. Нека започнем с първия проект:

1. Довибане на въглероден диоксид от атмосферата

Carbon Engineering - C02 production Joule magazine
Снимката е взета от списание Joule

Канадската компания Carbon Enigneering не е единствена в опитите си да ‘добива’ въглероден диоксид от атмосферата с цел да създаде био гориво, но тяхната технология до момента е най-ефикасна. Според Carbon Engineering, цената за добиване на 1 тон газ варира от 94 до 232 долара.

Основната идея на този вид проекти е, чрез химически процеси, да се филтрира въглеродния диоксид, който да се използва за създаване на метан, метанол и други горива. В момента Carbon Engineering е построила малък завод в Британска Колумбия, който е напълно функционален и произвежда гориво, което може да бъде ползвано от повечето превозни средства на пътя.

Дали този проект и подобни на него ще бъдат използвани масово за създаването на био горива? Времето ще покаже.

***

А вие знаете ли за подобни проекти, споделете с нас в коментарите 🙂